Fricamping er populært blant norske bobillister som søker de gode naturopplevelsene. Men du må være oppmerksom på noen feller. Eksperten gir deg råd!
Overnatting på steder hvor det i utgangspunktet ikke er tilrettelagt for bobiler blir stadig mer utbredt. Såkalt fricamping kan by på de beste opplevelsene, men byr også på noen utfordringer. — Det anbefales å sette seg inn i lover og regler før man prøver seg på fricamping, lyder oppfordringen fra generalsekretæren i Norges Caravanbransjeforbund, Geir Holm.
Bobiler og campingvogner har svært bredt bruksområde. Kjøring mellom ulike steder og overnatting på campingplasser eller andre steder der det er godt tilrettelagt med strøm, og vann, er den innlysende måten å bruke vognen eller bobilen på.
Dette er allemannsretten
Men det finnes gode alternativer – spesielt for de som vil komme tett på naturen. Fricamping er regnet som ferdsel og opphold i naturen, og dette er regulert av friluftsloven. Her står allemannsretten sentralt. Miljødirektoratet sier dette om allemannsretten: «Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier.»
Klikk her for å lese mer om allemannsretten på websiden som Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet sier dette om allemannsretten: «Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier.»
Kommer langt med sunn fornuft
Norges Caravanbransjeforbund mener at en god forståelse av allemannsretten – i kombinasjon med sunn fornuft og respekt for andre mennesker – bidrar til å gjøre fricamping problemfritt. — Det er ikke sånn at du bare kan kjøre dit bobilen kommer frem, det må være en vei der. Du kan altså kjøre på de aller fleste veier med bobil, vel og merke så lenge du ikke møter på en bom eller andre forbud mot å kjøre videre uten tillatelse fra grunneier. Du skjønner fort om du er på en vei du ikke har lov til å kjøre på. Du kommer langt om du følger skilt og bruker sunn fornuft, påpeker Holm.
Det er ikke alltid like lett å vite hvilken type camping du bedriver. Fricamping er overnatting i utmark innenfor loven. Villcamping er overnatting i utmark utenfor loven. Men så lenge du parkerer langs offentlig vei forteller Holm at du kan du kan føle deg trygg på at du overnatter lovlig.
Du kan fint parkere i utmark langs offentlig vei, men du har ikke lov til å kjøre ut i naturen der det ikke er oppmerket sti. Når det gjelder hvor lenge du kan bli, gjelder de samme reglene for bobil og campingvogn som for telt: Med mindre du har grunneierens samtykke, kan du ikke overnatte i mer enn to døgn. — Det finnes likevel noen unntak: Disse reglene gjelder ikke på høyfjellet, eller i områder fjernt fra bebyggelse, så lenge oppholdet ikke fører til nevneverdig skade eller ulempe, sier Holm.